T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
SAMSUN / VEZİRKÖPRÜ - Vezirköprü Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanı

Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı altında yer alan mobilya iç mekan ressamlığı, iç mekan ve mobilya teknolojisi, mobilya iskeleti ve döşemesi, mobilya süsleme sanatları, ahşap doğrama teknolojisi dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

A. Alanın Mevcut Durumu ve Geleceği

Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı altında yer alan mobilya iç mekan ressamlığı, iç mekan ve mobilya teknolojisi, mobilya iskeleti ve döşemesi, mobilya süsleme sanatları, ahşap doğrama teknolojisi dallarının yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Mobilya ve iç mekan tasarımı işlevsel değerleri ile mekanların kullanışlığını, estetik değeriyle de yaşadığımız ve çalıştığımız mekanların sıcak, sevimli ve renkli bir ortam haline gelmesini sağlar. Bu alan sanatı ve tekniği birleştirerek ürünü ortaya çıkarır. Alanda ahşap ve ahşap ürünleriyle birlikte boya, vernik, renk, cam, plastik, çelik ve metal gibi gereçler de kullanılmaktadır. Ahşap tekne imalatıyla da çok geniş bir alana hitap eder. Türkiye’de bu sektör hızla gelişmekte ve büyümektedir. Ülkemizde küçük ve orta ölçekli işletmeler giderek şirketleşmekte ve bu alanda ciddi miktarda elemana ihtiyaç duyulmaktadır. Sektör ülkemizde çoğu geleneksel yöntemlerle çalışan atölye tipi küçük ölçekli işletmelerin ağırlıkta olduğu bir görünümdedir. Son yıllarda büyük ölçekli işletmelerin sayısı artmıştır. 

Bu alanın sağladığı istihdam olanakları, mevcut ve potansiyel olarak sahip olduğu katma değer yaratma gücüyle, ülkemizin önemli faaliyet sektörlerinden biridir.

Alanımızın amacı; Mobilya ve iç mekan tasarımı alanı altında yer alan mesleklerde sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek alanımızda eğitim veren yüksek öğretim kurumlarına öğrenci göndermek amaçlanmaktadır. 

30-10-201730-10-201730-10-201730-10-201730-10-2017














 

06-11-2017






 

 

 

 

 

B. Alanın Altında Yer Alan Dallar

1. Mobilya ve İç Mekan Ressamlığı

Tanımı: Mobilya ve iç mekan ressamlığı, meslek elemanının sahip olduğu iç mekan yerleşimlerini planlama ve bilgisayarla çizme yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında mobilya ve iç mekan tasarımı mesleğinin gerektirdiği iç mekan yerleşimlerini planlama ve bilgisayarda çizme yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

2. İç Mekan ve Mobilya Teknolojisi

Tanımı: İç mekan ve mobilya teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, iç mekan ve mobilya elemanlarının üretimini yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında mobilya ve iç mekan teknolojisi mesleğinin gerektirdiği iç mekan ve mobilya elemanlarının üretimi yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

3. Mobilya Süsleme Sanatları

Tanımı: Mobilya süsleme sanatları meslek elemanının sahip olduğu; mobilya süslemelerinden oyma, tornalama ve kakma yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında mobilya süsleme sanatları mesleğinin gerektirdiği oyma, tornalama ve kakma üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

4. Mobilya İskeleti ve Döşemesi

Tanımı: Mobilya iskeleti ve döşemesi meslek elemanının sahip olduğu, mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında mobilya iskeleti ve döşemesi mesleğinin gerektirdiği mobilya iskeleti ve döşemesi yapma yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.

5. Ahşap Doğrama Teknolojisi

Tanımı: Ahşap doğrama teknolojisi meslek elemanının sahip olduğu, ahşap doğrama üretimi yapma yeterlikleri kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretimin verildiği daldır.

Amacı: Mobilya ve iç mekan tasarımı alanında ahşap doğrama teknolojisi mesleğinin gerektirdiği ahşap doğrama üretim yeterliklerine sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi amaçlanmaktadır. 

C: Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanının Okulumuzdaki Durumu

Bölümümüz 1985–1986 eğitim- öğretim yılında ağaç işleri ismi altında açılmış, daha sonra 1989–1990 eğitim - öğretim yılında mobilya ve dekorasyon olarak ismi değişmiştir. 2006–2007 öğretim yılında ahşap Teknolojisi olarak tekrar isim değişikliğine gidilmiştir. Son olarak; 2010–2011 eğitim-öğretim yılından itibaren de Mobilya ve İç mekan Tasarımı adını almıştır. 

Alanımız Makine atölyesi ve Tezgah atölyesi olmak üzere 2 atölyeye sahiptir. Ayrıca Vernik-Boya deposu, Bitmiş işler deposu, Malzeme deposu, Şef odası kısımları mevcuttur. Alanımız atölyelerinde programlarımızı rahatlıkla uygulayabileceğimiz donanım, makine ve teçhizata sahip bulunmaktadır. 

Alanımızda eğitim ve öğretimin yanında üretim işlerinin yapıldığı döner sermaye işletmesi mevcuttur. Bakanlığımızın ihtiyaç duyarak açtığı siparişler, İl Milli Eğitim Müdürlüğünün okul donatım işleri, diğer resmi ve özel kuruluşların alanımızla ilgili her türlü iş ve işlemler döner sermaye işletmesi kapsamında öğretmen, teknik personel ve öğrencilerle beraber en üst kalitede üretilmekte böylelikle öğrencinin uygulama alanı arttırılarak iş tecrübesi en üst seviyeye çıkarılmaktadır. Döner sermaye işlerinde öğrencilerim çalışmakta ve aylık belirli miktarda ücret almaktadırlar.

D. Mobilya ve İç Mekan Tasarımı Alanında Okulumuzda Açılan Dallar

Okulumuzda Alanımızın dallarından;
İç mekan ve mobilya teknolojisi ile Ahşap doğrama teknolojisi dalları aktif durumdadır. 

E. Çalışma Ortamı ve Koşullar
Mobilya ve iç mekan tasarımı alanından mezun olan öğrenciler, seçtikleri dalda meslekte kazandıkları yeterlikler doğrultusunda mobilya ve iç mekan tasarımı sektöründe; 
1. Mobilya ve iç mekan ressamlığı hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kurulumlarında, 
2. İç mekan ve mobilya teknolojisi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 
3. Mobilya iskeleti ve döşemesi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 
4. Mobilya süsleme sanatları hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında, 
5. Ahşap doğramacılık teknolojisi hizmeti veren ya da bu hizmete ihtiyaç duyan firma, kamu kurum ve kuruluşlarında çalışabilirler.

F. İş Bulma İmkanları

Ahşap Teknolojisi alanından mezun olan kişi kamuya ve özel sektöre ait fabrika, atölye ve tersanelerde çalışabilirler. Kendi iş yerlerini açabilirler.

G. Eğitim ve Kariyer İmkanları

Meslek liselerinde Ahşap Teknolojisi alanı altındaki dallardan herhangi birinden mezun olan öğrenci meslek yüksek okullarının Ahşap Teknolojisi bölümlerine sınavsız olarak yerleştirilmekte ve ön lisans diploması ve tekniker unvanı verilir. 

Ön lisans programını başarı ile bitirenler ÖSYM tarafından yapılan dikey geçiş sınavında (DGS) başarılı oldukları takdirde; lisans programlarına dikey geçiş yapabilirler. Meslek lisesi Mobilya ve iç mekan tasarımı alanından mezun olanlar ÖSYM Başkanlığınca yapılan Öğrenci Seçme Sınavına (ÖSS) girmeleri, yeterli puanı almaları koşulu ile 4 yıllık lisans eğitimi veren programlara girebilirler.

Bölümümüzde 5 öğretmen ve 84 öğrenci mevcuttur.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 18.02.2013 - Güncelleme: 06.11.2017 11:19 - Görüntülenme: 4582
  Beğen | 11  kişi beğendi